Sårbart

Fick åter igen en påminnelse om hur sårbart vårt samhälle är, idag gällde det sjukvården.
 
Var med som sällskap till Huddinge Sjukhus när bästa grannen skulle få en av sina cellgifts-behandlingar. Hon får lämna prover någon dag innan behandlingen och utifrån svaren räknar läkarna ut vilken typ och mängd av cellgifter hon ska ha. 
 
Läste i tidningen att  Huddinge Sjukhus hade gått i stabsläge igår på grand av krångel med datasystemet. Hade tydligen varit nära kaos när inga journaler och anteckningar var tillgängliga och ambulanser hade fått dirigeras om eftersom akutmottagningen drabbats av problemen. Men i morse stod de att de fått ordning på systemet igen så vi åkte iväg i tron att allt var bra.
 
När vi kommer dit visar det sig att eftersom man inte kommit åt viktiga datauppgifter hade man inte fått iväg beställningarna i tid till labbet, som ställer samman medicinerna och förpackar dem i dropp-påsar. Och labbet i sin tur hade inte hunnit tillverka och leverera medicinerna till sjukhuset. Så där kom, vi ett antal människor som fått morgontider, och fick beskedet att inga mediciner fanns men att de skulle komma.
 
 
 
Vi sprang snabbt iväg ner till Pressbyrån och köpte varsin smörgås o kaffe som vi sedan intog i de bekväma fåtöljerna i behandlngsrummet. Och tur var väl det, för det dröjde ett par timmar innan grannens första påse kom. Den hann bli tom innan påse nr två anlände.
 
Själva behandlingen är inte alls obehaglig, mycket skratt o skämt patienterna emellan, en del läser, andra löser korsord, Många har någon i sällskap med sig. Blir en ganska gemytlig stämning och personalen som tittar in titt som tätt för att kolla läget är jättegulliga. Grannen o jag fördrev tiden med att spela Wordfeud med varandra. Nästan som när man spelade Alfapet förr i världen. I stället för brädet hade vi våra skärmar men spelade i realtid.
 
 
 
Nåja, några timmar försenade hade hon fått sin livsviktiga behandling. Eftersom vi hunnit bli hungriga igen, avslutade vi med försenad lunch på en thai-restaurang i närheten. Om man bortser från anledningen till utflykten hade vi en trevlig dag tillsammans.
 
Som sagt, tänk så sårbart vårt samhälle är.

fundringar.blogg.se

Lite tankar i vardagen.

RSS 2.0